בוגר דו חוגי בחינוך ובמדע המדינה בהדגש מנהיגות חברתית חינוכית

בוגר דו חוגי במדע המדינה ובחינוך בהדגש מנהיגות חברתית חינוכית

מרצים אחראים – פרופ' עדנה לומסקי-פדר פרופ' שאול שנהב

מטרת הלימודים היא להציע לתלמידי התואר הראשון מסגרת מיוחדת ויוקרתית המיועדת לסטודנטים הרואים עצמם פעילים חברתית בחברה האזרחית ובשדה החינוך. נקודת המוצא של המסלול היא שמנהיגים חברתיים הם בעלי ידע, חזון ופרספקטיבה רחבה בתחום פעילותם, קשובים לשינויים, בעלי יכולת להניע תהליכים ולהוביל מהלכים יצירתיים ואחראיים. כדי לענות להגדרה זו של מנהיגות, המסלול מאגד בתוכו עולמות תוכן מגוונים המעוגנים בשתי דיסציפלינות: מדע המדינה וחינוך.

בסיום הלימודים הסטודנטים יהיו זכאים לתואר ראשון במדע המדינה ובחינוך וכן לאישור בגיליון הציונים על לימודי הדגש בתכנית למנהיגות חברתית חינוכית.

עקרונות מנחים

הסטודנטים ילמדו בתואר דו חוגי חינוך ומדע המדינה – שני החוגים במתכונת דו חוגית.

מסלול הלימודים יהיה מורכב מארבעה רכיבים:

• קורסי חובה כלליים בכל אחד מן החוגים
  • קורסי חובה יעודיים של המסלול
  • שעורי בחירה, ליבה וסמינר מתוך אשכולות ידע של המסלול (2 אשכולות בכל אחד מהחוגים)
  • שעורי חובה פקולטטיים ואוניברסיטאיים (למשל קורסי שער וקורסי אבני פינה)

ריכוז נקודות זכות

פירוט

מדע המדינה

חינוך

קורסי חובה ייעודים משותפים

16 נ"ז (8 בחינוך ו-8 במדע המדינה)

קורסי חובה כלליים

20 נ"ז

28 נ"ז

קורסי ליבה

6-10 נ"ז

שיעורי  בחירה/הרחבה

16- 10 נ"ז

24 נ"ז

סדנא במנהיגות וביזמות חברתית

2 נ"ז

סמינר

6-8 נ"ז

עבודת הסמינר תיכתב במסגרת
אחד מקורסי הסמינר בחינוך.

קורסי אבני פינה

4 נ"ז

סה"כ

60 נ"ז

* נ"ז- נקודות זכות.

פעילות משותפת וקורסים ייעודיים

• במסגרת התכנית ילמדו שיעורים ייעודיים בהיקף של 14 נ"ז שיעסקו בהיבטים שונים של מנהיגות ויזמות בשדה החינוך ובחברה האזרחית.
  • בנוסף ישתתפו הסטודנטים בפורום למנהיגים חברתיים-חינוכיים שמטרותיו להפגישם עם פעילים מהשדה וחוקרים מהתחום וכן ליצור שיח משותף וקהילה לומדת.

ביה"ס לחינוך

קורסי חובה כלליים – סה"כ 28 נ"ז

שנה א': מבוא לפסיכולוגיה של החינוך (5 נ"ז); מבוא לסוציולוגיה של החינוך (3 נ"ז); קורס חובת בחירה בסוציולוגיה (2 נ"ז) מבוא לפילוסופיה של החינוך (3 נ"ז); קריאת טקסטים במחשבת החינוך (2 נ"ז); (השיעור במיומנויות אקדמיות יינתן במדע המדינה).

שנה ב': סטטיסטיקה לחינוך ב' (3 נ"ז); הכרת המעשה החינוכי (3 נ"ז); הכרת מערכת החינוך (2 נ"ז); סוגיות במחקר חינוכי (3 נ"ז); סוגיות במחקר ובמעשה החינוכי (2 "ז)

אשכולות ידע של לימודי ההדגש – לפי פירוט הרכב הקורסים בכל שנה במערכת הרישום

היבטים ארגוניים ופדגוגיים

כדי לקדם יוזמות חברתיות וחינוכיות ולהנהיג פרויקטים בשטח יש להכיר את ההקשר הארגוני בתוכו פועלים ולהיחשף לידע תיאורטי ומחקרי עדכני הקשור בניהול מערכות, פדגוגיות פורמליות ובלתי פורמליות ורשתות חברתיות.

היבטים חברתיים ותרבותיים

מנהיגים חברתיים-חינוכיים נדרשים לחשוב באופן חדשני וביקורתי על בסיס הכרות מעמיקה של החברה האזרחית על גווניה, הסתירות הפנימיות שבתוכה. וכל זאת מתוך מבט משווה על הנעשה בעולם והכרת הדינמיקה שבין תהליכים גלובליים למקומיים.

לימודי תעודת הוראה באזרחות

מילוי תפקידים משמעותיים בשדה החינוך בישראל מחייב גם הכרות 'מלמטה' עם מערכת החינוך. לפיכך, המשתתפים בתכנית יוכלו להרשם לתכנית מקוצרת וייעודית לקבלת תעודת הוראה באזרחות, במחלקה ללימודי הוראה בביה"ס לחינוך. היקף התכנית 36 נ"ז וניתן להירשם אליה החל מסמסטר ב' בשנה השניה ללימודים, ולסיים אותה תוך ארבעה סמסטרים.

מדע המדינה

קורסי חובה כלליים – סה"כ 20 נ"ז

שנה א': מבוא למדע המדינה (4 נ"ז); מבוא למדע המדינה – תרגיל וכתיבה מדעית (2 נ"ז); פוליטיקה השוואתית: מוסדות ותהליכים (2 נ"ז); משטר מדינת ישראל (2 נ"ז); יסודות המחשבה המדינית א' (2 נ"ז).

שנה ב': מבוא היסטורי לפוליטיקה בת זמננו (4 נ"ז); מחשבה מדינית מודרנית (2 נ"ז); יסודות המנהל הציבורי (2 נ"ז); (סטטיסטיקה ושיטות מחקר ילמדו בחינוך).

קרסים ייעודיים: מנהיגות מחוללת שינוי (2 נ"ז), סדנה במנהיגות חינוכית חברתית – משותפת לכל המחזורים (1 נ"ז בשנה ב' + 1 נ"ז בשנה ג'). שנה א' השתתפות חובה ללא נ"ז.

אשכולות ידע של לימודי ההדגש – לפי פירוט הרכב הקורסים בכל שנה במערכת הרישום.

היבטים מוסדיים והתנהגותיים במנהיגות

מנהיגות חברתית דורשת יכולת לחשוב באופן עצמאי ויצירתי על השיטה הפוליטית ואתגריה, על כלכלת השוק וכשליה, על הדרך שבה עובדים מוסדות וארגונים, ואל גורמים שמשפיעים על עמדות והתנהגות הציבור.

היבטים ערכיים ועיוניים במנהיגות

הובלת תהליכים חברתיים מעוגנת בהשקפת עולם רחבה ומצריכה הבנה מעמיקה של ערכים, עקרונות, תיאוריות ואידיאולוגיות, המנחים את עולם המעשה החברתי והפוליטי.

• יש לבחור לפחות קורס ליבה אחד ושעור בחירה אחד בכל אחד מהאשכולות – לפי פירוט שיופיע כל שנה במערכת הרישום.
  • במהלך התואר חייבים הסטודנטים ללמוד קורס/ים בשפה האנגלית בהיקף של 2 נ"ז לפחות מתוך לימודי הבחירה/ליבה במחלקה למדע המדינה.