תכנית "אחרי הצילצול" | בית הספר לחינוך

תכנית "אחרי הצילצול"

רציונל

ילדים נוטים להצליח יותר מבחינה לימודית וחברתית כאשר הוריהם ואנשי החינוך משתפים ביניהם פעולה במטרה לקדם את הילד/ה מבחינה התפתחותית וחינוכית. כמו כן, קהילה תומכת תורמת לגיבוש זהותם של ההורה והילד ולחוסנם האישי.

מטרות

• היכרות ההורה והילד עם המערכת הבית-ספרית ודרישותיה.
  • חיזוק מוכנות רגשית- חברתית וקוגניטיבית של הילדים לדרישות בית הספר.
  • חיזוק ההורה וביטחונו העצמי בתפקידו כמחנך הראשון והמשמעותי של הילד, וחיזוק ביטחונו במפגשו עם הדמויות החינוכיות בבית הספר.
  • חיזוק הקשר הורה-ילד .
  • יצירת קבוצת שייכות בקהילה עבור ההורה וילדו.
  • חיזוק הקשר ההדדי בין הבית לבית הספר.

תכנים

• הבנה והבעה מילולית, קריאה וכתיבה ופיתוח חשיבה חשבונית, תוך הדגשת חשיבות המשחק כאמצעי ליצירת קשר ללמידה והתפתחות.
  • הנחייה מקצועית להורים: שיח תיאורטי ומעשי על הורות, דרישות מערכת החינוך, התפתחות ילדים, דילמות ושאלות של ההורים ועוד

קהל היעד

הורים וילדיהם בני כיתה א'  (כ15 זוגות של הורה וילד בקבוצה).

תיאור התוכנית בפעולה

תכנית הדרכה קבוצתית – סדנאית הנערכת בין כותלי בית הספר, בת כ- 15 מפגשים. אורך כל מפגש שעה וחצי והוא מחולק לשני חלקים:

• פעילויות משותפות להורים ולילדים, המותאמות התפתחותית לגיל הילדים ולחומר הנלמד בבית הספר תוך הדגשת חשיבות המשחק כאמצעי ליצירת קשר, ללמידה ולהתפתחות.
  • קבוצת הורים בהנחיית רכזת התכנית (במקביל ממשיכים הילדים לעסוק בנושא המפגש עם המחנכת בחדר נפרד)

משך ההפעלה

כ-5 חודשים (15 מפגשים).

דרכי הנחייה

• סדנאות משותפות להורים ולילדים.
  • קבוצת הורים.

צוות ההפעלה

• רכזת- בעלת תואר ראשון לפחות בתחום ידע רלוונטי וניסיון בהנחיית הורים, המרכזת את התכנית ומנחה את ההורים.
  • מחנכת הילדים המשתתפים בתכנית.

חומרים נלווים

חומרי העשרה, ציוד אומנות ויצירה, משחקי שולחן, ספרי קריאה תואמי גיל.

הדרכה מקצועית

מנחה מחוזית-מטעם האוניברסיטה, בעלת תואר מתקדם בגיל הרך, המלווה את הרכזת לאורך התכנית כולה. ההדרכה כוללת: מפגשי הדרכה פרטניים לרכזת, מפגשי הדרכה קבוצתיים לרכזות האזור, ביקורי שטח, השתתפות בוועדות היגוי ועוד.

גורמים מממנים

התכנית מפוקחת על ידי אגף א' לילדים ונוער בסיכון במשרד החינוך וניתן להפעילה במסגרת: התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון-360, תקציבי רווחה חינוכית, שיקום שכונות ועוד.