תכנית "חויה משפחתית" | בית הספר לחינוך

תכנית "חויה משפחתית"

רציונל

אינטראקציה רגישה בין הורים לפעוטות היא הבסיס להתפתחות מיטבית ולמידה של הילדים. כמו כן, קהילה תומכת תורמת לגיבוש זהותם של ההורים והילדים ולחוסנם האישי.

מטרות

• חיזוק הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות של ההורה והילד.
  • איתור ומניעת קשיים התפתחותיים.
  • עידוד יוזמה ויצירתיות במשחק ופתרון בעיות אצל הילדים.
  • פיתוח כישורי הורות ומתן ידע התפתחותי.
  • טיפוח קשרי הגומלין בין ההורה לילדו.
  • יצירת קבוצת שייכות בקהילה עבור ההורה וילדו.

תכנים

• תכנים חינוכיים והתפתחותיים תואמי גיל.
  • הנחייה מקצועית להורים אודות חומרי התוכנית, דילמות ושאלות של ההורים, שיח תיאורטי ומעשי על הגיל הרך.

קהל היעד

הורים וילדיהם בני שנה וחצי עד 3 שנים (כ10 זוגות של הורה וילד בקבוצה).

תיאור התכנית בפעולה

תכנית הדרכה קבוצתית - סדנאית בת כ- 15 מפגשים, אורך כל מפגש שעה וחצי והוא מחולק לשני חלקים:

• פעילות משותפת להורים ולפעוטות, המותאמת התפתחותית לגיל הילדים תוך הדגשת חשיבות המשחק כאמצעי ליצירת קשר, ללמידה ולהתפתחות.
  • קבוצת הורים בהנחיית רכזת התכנית.

משך ההפעלה

כ-5 חודשים (15 מפגשים).

דרכי הנחייה

• סדנאות משותפות להורים ולילדים.
  • קבוצת הורים.

צוות ההפעלה

• רכזת-אשת מקצוע לגיל הרך- בעלת תואר ראשון לפחות וניסיון בהנחיית הורים, המרכזת את התכנית ומנחה את המדריכה.
  • מדריכה- עובדת לצד הרכזת (עדיפות למטפלת הילדים המשתתפים)

חומרים נלווים

ערכה אישית למשפחה המכילה משחקים, ספרים ודפי הדרכה להורים

הדרכה מקצועית

מנחה מחוזית-מטעם האוניברסיטה, בעלת תואר מתקדם בגיל הרך, המלווה את הרכזת לאורך התכנית כולה. ההדרכה כוללת: מפגשי הדרכה פרטניים לרכזת, מפגשי הדרכה קבוצתיים לרכזות האזור, ביקורי שטח, השתתפות בוועדות היגוי ועוד.

גורמים מממנים

התכנית מפוקחת על ידי אגף א' לילדים ונוער בסיכון במשרד החינוך וניתן להפעילה במסגרת: התכנית הלאומית לילדים ונוער בסיכון-360, תקציבי רווחה חינוכית, שיקום שכונות ועוד.