התמחות לתואר שני בזכויות ילדים ונוער

התמחות לתואר שני בזכויות ילדים ונוער היא תכנית ייחודית באקדמיה הישראלית – ואף בעולם – המציעה למתעניינים בעולמם של ילדים מגוון קורסים, המבוססים על התעמקות בסוגיות מעשיות ואקטואליות, מתוך שיח זכויות הילד והילדה, בסביבה חוצה דיסציפלינות, ובהתבסס על המחקר החדשני ביותר בתחום.
ניתן לשלב את התוכנית יחד עם התוכניות של לימודים משולבים במדעי החינוך, חינוך מיוחד ולמידה והוראה. השילוב יעשה בתיאום עם ראש התוכנית. המעוניינים לשלבה עם תוכניות אחרות, יפנו בבקשה מיוחדת לראש התוכנית.

שיח זכויות הילד

שיח זכויות הילד משלב בין "טובת הילד" והגנה עליו/ה לבין חירויות וזכויות במובנן המשפטי. כדי להבין לעומקן את זכויות הילד והילדה יש להכיר לא רק את משמעות המושגים זכות, חירות, סמכות וחובה, אלא גם מושגים מתחומים אחרים כגון התפתחות הילד, הבנייה חברתית של ילדות, צרכים של ילדים, יחסי ילדים-הורים ועוד. התמחות בעולם זכויות ילדים ונוער מצריכה, לכן, ידע במגוון דיסציפלינות. תוכנית ההתמחות בזכויות ילדים ונוער, הפתוחה לתלמידי/ות מחוגים שונים, כוללת קורסי ליבה המקנים בסיס והבנה מעמיקים בזכויות ילדים ונוער, וקורסים נוספים המקנים כלים ממגוון דיסציפלינות להתבוננות בסוגיות שונות הקשורות בעולמם של ילדים וילדות.

מטרות

ההתמחות נועדה להקנות למשתתפים בה כלים לניתוח ביקורתי של מדיניות קיימת ופרקטיקות קיימות, לצרכי מחקר ויישום; להכשיר מומחים ומומחיות בתחום של זכויות ילדים ונוער החוצה דיסציפלינות; וליצור שפה משותפת, מודעת-זכויות ילדים ונוער, חוצת-מקצועות. מסיימי התוכנית יוכלו, תוך שימוש בהכשרתם המקצועית המקורית, להתבונן על תופעות שונות תוך התמקדות בילדים ונוער וקידום זכויותיהם ברמה האישית, הקהילתית והציבורית.

מבנה תכנית הלימודים

הלימודים מתקיימים במסגרת הרגילה לתואר שני – חד חוגי, וכפופים לתקנון תואר מוסמך בחוג האם של התלמיד/ה. היקף ההתמחות הכולל הוא 12 נ"ז (14 נ"ז לתלמידי התואר השני בקרימינולוגיה). התכנית מתאימה הן לסטודנטים הלומדים במסלול העיוני והן לסטודנטים הלומדים במסלול המחקרי.
מרבית הקורסים (לרבות כל קורסי החובה בהתמחות) יילמדו בימי רביעי אחר הצהריים. חלק מהקורסים ילמדו בימים אחרים, בשעות אחר הצהריים.
2 קורסי חובה (היקף כולל של 4 נ"ז): זכויות הילד והילדה: היבטים בין-תחומיים, וזכויות הילד ושירותים חברתיים.
סדנה מחקרית חובה (2 נ"ז): זכויות ילדים ונוער.