המרכז לחקר הכשרה ולמידת מורים

מרכז המחקר עוסק בסוגיות מהותיות בלמידה והכשרה של מורים ומתמקד באתגרים הייחודיים של הכשרת מורי על יסודי ובפרט בהקשר לכישורים הנדרשים למאה ה-21.

מרכז המחקר מהווה מוקד מרכזי ללמידה של גורמים מובילים בהכשרות מורים בארץ ויוזם, מעודד ותומך במחקרים שונים בתוך האוניברסיטה העברית בירושלים ומחוצה לה.

על המרכז

המרכז לחקר הכשרה ולמידת מורים הוקם בשנת 2017 בבית הספר לחינוך על שם שלמה (סימור) פוקס, באוניברסיטה העברית בירושלים. וועדת "הניטור" שהתקיימה בשנת 2016 זיהתה צורך במחקר איכותי על תהליכי הכשרה ופיתוח מקצועי של מורים בישראל. כמענה לצורך זה הוקם מרכז המחקר ששם לעצמו למטרה לקדם את המחקר והשיח המקצועי על הכשרת מורי על יסודי במאה ה-21.  

מרכז המחקר פועל במספר אפיקים: 

יצירה ותמיכה במחקר איכותי בנושאים הקשורים בידע מורים, הכשרת מורים ופיתוח מקצועי. יצירת הזדמנויות למפגש ולמידה משותפת של גורמים בכירים בתחום הכשרות מורים ובפיתוחם המקצועי.  עידוד חוקרים צעירים ובכירים מכל התחומים לחבור לעיסוק המחקרי בתחומים בהם המרכז מתמקד, בין היתר באמצעות מתן מלגות, סדנאות וכנסים.

ימי עיון וכנסים

מרכז המחקר יוצר הזדמנויות למפגש ולמידה עבור העוסקים בהכשרת מורים בעל יסודי. המפגשים מזמנים שיתוף ידע מקצועי של בכירים בהכשרת הוראה ועוסקים בנושאים פדגוגים מהותיים.

יום עיון מתודולוגי

יום העיון התקיים ביום חמישי, ה-8.06.2023, י"ט בסיוון תשפ"ג, בבית מאירסדורף, קמפוס הר הצופים, האוניברסיטה העברית בירושלים.

מטרת יום העיון הינה להעשיר את סל הכלים המתודולוגי של המשתתפים תוך התבוננות מעמיקה בשיח מורים מזוויות תיאורטיות שונות. במהלך היום נחשף ונתנסה בשלוש גישות שונות לניתוח נתונים איכותניים בהקשר של הכשרת ולמידת מורים בהובלת חוקרים בולטים בתחום.

ניתן לראות את התכנית המפורטת כאן.

ההשתתפות אינה כרוכה בתשלום אך מותנית בהרשמה מראש. שימו לב שמספר המקומות מוגבל, אנא הקדימה להירשם לפני ה-21 במאי 2023.

כנס 2022 - איך זה נראה ולאן זה הולך? התבוננות בתהליכי שינוי בהכשרת מורים

הכנס "איך זה נראה ולאן זה הולך? התבוננות בתהליכי שינוי בהכשרת מורים" נערך בבית מאיירסדורף ב-22 ו-23 במאי 2022. בכנס הוצגו תוצאותיו של פרויקט מחקר רחב היקף שהובילו פרופ' ענת זוהר ורכזת המחקר מאיה רזניק. במשך חמש שנים פרויקט מחקר זה בחן סדרה של שינויים במסגרת רפורמה שנעשתה בתהליך הכשרת המורים באוניברסיטה העברית. בכנס הושם זרקור על תהליכי שינוי רבים ומעמיקים אשר נטוו ויושמו במחלקה, ומהמחקרים על שינויים אלו עלו סוגיות ושאלות עקרוניות ופרקטיות לגבי הכשרות מורים בכלל. חמישה עשר חוקרים שונים הציגו בכנס, וביניהם פרופ' סם ווינברג מאוניברסיטת סטנפורד ופרופ' שרון פיימן-נמסר מאוניברסיטת ברנדייס. הכנס כלל שלל הרצאות וסדנאות שבחנו סוגיות מרכזיות בהכשרת מורים מזוויות שונות. ההשתתפות הפעילה של באי הכנס תרמה רבות לקידום הפרויקט שהוצג. הכנס אורגן על ידי ה"מרכז לחקר למידת והכשרת מורים" של בית הספר לחינוך על שם שלמה (סימור פוקס) באוניברסיטה העברית והשתתפו בו מעל 120 מוזמנים ממספר רב של אוניברסיטאות ומכללות. בעתיד הנראה לעין צפוי להתפרסם ספר שיסכם את ממצאי הפרויקט המחקרי שהוצג בכנס.

תכנית הכנס נמצאת בקישור זה.

תמונות שצולמו בכנס ניתן לראות כאן.

כנס מאי 2020 - תהליכי שינוי בהכשרת מורים באוניברסיטאות בישראל

בתאריך 24-25/05/2020 התקיימה סדנה של יומיים בה הוצגה תמונת המצב של המחקרים הנערכים במרכז.

שיאה של הסדנה היה מפגש פתוח (בZoom) בנושא: תהליכי שינוי בהכשרת מורים באוניברסיטאות בישראל: ניתוח לאור המקרה של האוניברסיטה העברית.

במפגש השתתפו למעלה מ-150 משתתפים, חוקרים ממוסדות שונים למחקר והכשרת מורים, לצד בכירים במערכת החינוך ואנשי חינוך.

ניתן לצפות בהקלטה של המפגש נמצאת בקישור זה

להלן התכנית של המפגש:

פתיח ורקע – פרופ' ענת זוהר רפלקציה על תהליכי השינוי ומחשבות לעתיד לאור המתווה החדש - ד"ר אדר כהן מגיבים: פרופ' יולי תמיר, שרת החינוך לשעבר פרופ' שרון פיינמן-נמסר, אוניברסיטת Brandeis איל רם, סמנכ"ל ומנהל מינהל עובדי הוראה, משרד החינוך דיון מסכם בקבוצות ובמליאה
מאי 2020

סדנה בת יומיים עבור חוקרים הפועלים במסגרת מרכז  המחקר. 

דצמבר 2018

סדנה בת יומיים בנושא "שיפור היבטים של פדגוגיה מהותית בהכשרת מורים לבית הספר העל יסודי בישראל".

מאי 2018

כנס בנושא "סוגיות ואתגרים בהכשרת מורים לבית הספר העל יסודי".

חוקרי המרכז

רשימת חוקרי המרכז

מלגות

מרכז המחקר לחקר הכשרת ולמידת מורים במאה ה-21 מציג בפני החוקרים והסטודנטים שני סוגי קולות קוראים מדי שנה. 

באתר יפורסמו הקולות הקוראים המלאים והמעודכנים, הפרטים המופיעים בקולות הקוראים הם אלו שייקבעו את התנאים הנכונים לאותה השנה.

קול קורא למלגות מחקר

על מה ניתן להגיש מועמדות?

המרכז מציע מלגות מחקר לסטודנטים וסטודנטיות שנושא מחקרם נוגע בנושאים הקשורים למרכז המחקר: ידע מורים, הכשרת מורים ופיתוחם המקצועי. 

מי יכול להגיש מועמדות?

סטודנטים וסטודנטיות מהאוניברסיטה העברית בלבד, לתואר שני או שלישי (בעדיפות לשלב א' של התואר השלישי).

קול קורא למענקי סיוע להכנת הצעות מחקר לקרנות תחרותיות

על מה ניתן להגיש מועמדות?

המרכז מציע מענקי סיוע (seed money) להכנת הצעות מחקר לקרנות תחרותיות בנושאים הקשורים למרכז: ידע מורים, הכשרת מורים ופיתוחם המקצועי.

מי יכול להגיש מועמדות?

חוקרים מהאוניברסיטה העברית שיתחייבו להגיש את ההצעה לקרן תחרותית.

יצירת קשר