המרכז לחקר הכשרה ולמידת מורים

research_center_professional_development_teachers_banner.png


המרכז עוסק בסוגיות מהותיות בלמידה והכשרה מקצועית של מורים ומתמקד באתגרים הייחודיים של הכשרת מורי על-יסודי ובפרט בהקשר לאתגרי המאה ה-21.
המרכז מהווה מוקד מרכזי ללמידה של גורמים מובילים בהכשרות מורים בארץ ויוזם, מעודד ותומך במחקרים שונים בתוך האוניברסיטה העברית בירושלים ומחוצה לה, בין היתר באמצעות מתן מלגות, סדנאות וכנסים.

המרכז לחקר ידע מורים והתפתחותם המקצועית הוקם בשנת 2017 בבית הספר לחינוך על שם שלמה (סימור) פוקס, באוניברסיטה העברית בירושלים. וועדת "הניטור" שהתקיימה בשנת 2016 זיהתה צורך במחקר איכותי על תהליכי הכשרה ופיתוח מקצועי של מורים בישראל. כמענה לצורך זה הוקם מרכז המחקר ששם לעצמו למטרה לקדם את המחקר והשיח המקצועי על הכשרת מורי על-יסודי במאה ה-21.

מרכז המחקר יוצר הזדמנויות למפגש ולמידה עבור העוסקים בהכשרת מורים בעל יסודי. המפגשים מזמנים שיתוף ידע מקצועי של בכירים בהכשרת הוראה ועוסקים בנושאים פדגוגים מהותיים.

חיזוק קהילת המחקר במרכז CTL

תשפ"ה - סידרת מפגשים Eat, Meet & Write

המרכז לחקר הכשרה ולמידת מורים (CTL) מקיים סדרת מפגשי כתיבה אקדמית שנועדה לחוקרים בשלבים מתקדמים, לסגל האקדמי ולסטודנטים לתארים מתקדמים. המפגשים יוצרים סביבה תומכת לקידום עבודות מחקר וכתיבה תוך חיזוק הקשרים המקצועיים בין חברי הקהילה.

במרכז המפגש עומדת עבודת כתיבה ממוקדת בשילוב עם למידה קולגיאלית. המשתתפים עובדים בזוגות לצורך קריאה ביקורתית ומתן משוב, משתתפים בדיונים מקצועיים ובהרצאות קצרות, ומקדישים זמן לעבודה אישית על הטקסטים שלהם. הארוחות המשותפות מהוות הזדמנות להמשך השיח המקצועי במתכונת פחות רשמית.

המפגשים פתוחים בחינם לחברי קהילת המרכז, בכפוף להרשמה מוקדמת.

המפגשים בתשפ"ה:

EMW#1 - דצמבר 2024 כתיבה בחברותות לכנס החינוך הישראלי:  שיפור תקצירי מחקר תוך מתן וקבלת משוב מובנה.

 

EMW#2 - פברואר 2025 נטוורקינג ומנטורינג: שילוב הכוונה אישית ממנטורים מנוסים עם למידה על כלים דיגיטליים חדשניים לתמיכה במחקר, תוך בניית רשת קשרים מקצועית.

emw2_collage.png

 

EMW#3 - מאי 2025 בינה מלאכותית בכתיבה אקדמית: בחינת שימוש ביקורתי בכלי AI לזיהוי חולשות טקסטואליות תוך שמירה על קול אקדמי עצמאי, וסיור בהדרכה מתוך הקהילה בגן הבוטני

emw3_collage.png

 

EMW#4 - ספטמבר 2025 מטיוטה להצגה: עקרונות הכנה להצגה מוצלחת של המחקר בכנס בין לאומי. שיוף ההצגה באמצעות משוב ממנטורים ומעמיתים.

ימי עיון וכנסים

seminar_12-3-2025_collage.png

סדנה מתודולוגית "רב-קוליות בניתוח שיח"

12.3.2025 - בית מאירסדורף הר הצופים
מארגנים: פרופ' קריסטה אסטרחן, ד"ר אביבית ארווץ, וססקיה דה-האן

מטרות יום העיון 
ניתוח של שיח בין לומדים הפך לכלי מחקר מרכזי בחקר למידה, ומתקיים בו מגוון רחב של גישות תיאורטיות ומתודולוגיות המאפשרות בחינה מעמיקה של תהליכי למידה. הבנה של מגוון זה פותחת הזדמנויות חדשות למחקר ופיתוח תיאורטי אודות למידה באמצעות ניתוח שיח. מטרת יום העיון זה היא איפו חשיפה, למידה והתנסות מעשית במגוון רחב של גישות וכלים לניתוח שיח בהקשרים של הכשרת ולמידת מורים. חוקרים/ות מובילים/ות מכל הארץ מציעים סדנאות המציגות כלי קידוד וכלי מחקר חדשניים ומאפשרות הצצה ל"מטבח המחקרי" שלהם/ן. הסדנאות מאפשרות התנסות והיכרות עם שיטות ניתוח שיח מגוונות, תוך עבודה על חומרי מחקר אותנטיים: תמלולי דיאלוגים פדגוגיים, אינטראקציות הדרכה בין מורים ותיקים למורים חדשים, שיחות בקהילות למידה מקצועיות, ושיח בין מורה ללומדים. יום העיון מיועד לחוקרים/ות ותלמידי/ות מחקר בתחומי חקר למידה והכשרת מורים. 

תכנית יום העיון

חוקרי המרכז

מלגות ומענקים

המרכז לחקר הכשרה ולמידת מורים מציג בפני חוקרים וסטודנטים מספר מלגות ומענקים קוראים מדי שנה. 

מידע מדויק יופיע בקול קורא שיישלח בדוא"ל לקהל הרלוונטי.

מענקי תמיכה במחקרים העוסקים בהכשרה, למידה והתפתחות מקצועית של מורים/ות - Seed Money

התמיכות מיועדות לחוקרים מהאוניברסיטה העברית בירושלים: סגל אקדמי, תלמידי מחקר ופוסט-דוקטורנטים, שלא זכו למימון ממקורות אחרים.

מלגת סטודנטים לצורך הצגה בכנס מדעי בחו"ל

מלגות מיועדות לסטודנטים לתואר שני, שלישי (דוקטורט) ופוסט דוקטורנטים באוניברסיטה העברית בירושלים.
המחקר שיוצג בכנס עוסק בחקר הכשרה, למידה או התפתחות מקצועית של מורים, המבקש/ת היא/הוא המחבר/ת הראשון/ה בהרצאה או פוסטר שהתקבל לכנס בינלאומי ומציג/ה בפועל בכנס במסגרת הרצאה או פוסטר.

מלגת מחקר בנושאי הכשרת ולמידת מורים

מלגות מיועדות לסטודנטים/ות לתואר שני או שלישי באוניברסיטה העברית בירושלים, שמחקרם/ן עוסק בנושאים של ידע ולמידה של מורים, הכשרת מורים, ופיתוח מקצועי של מורים.

קול קורא להזמנת מרצים אורחים מחו"ל

ההזמנה מיועדת לאירוח מרצים שעוסקים בפיתוח מקצועי של מורים, למידת מורים והכשרת מורים לביקור קצר במהלך שנת הלימודים.
התוכנית שואפת לחזק את המחקר והמומחיות של בית הספר לחינוך סימור פוקס בתחום הכשרת מורים, למידה ופיתוח. כמו כן, היא שואפת לחזק את הקשרים הבינלאומיים של בית הספר לחינוך סימור פוקס.

צוות המרכז