למה ללמוד אצלנו?
באמצעות חינוך החברה מבטאת את זהותה, מכשירה את חבריה, מנחילה את ערכיה, משלבת בין חלקיה, מעצבת את גורלה המשותף, ומתקנת את דרכיה. הלימודים בבית הספר לחינוך כוללים העמקה בעשייה ובמחקר של תהליכים אלה וחשיבה כיצד לשפר אותם. אם אתם רואים את עתידכם בעשייה חינוכית וחברתית, במנהל ציבורי, בארגונים חברתיים ואזרחיים, בבתי ספר, בחינוך בלתי פורמלי, ו/או במחקר חינוכי, אנחנו המקום עבורכם ועבורכן.
תואר ראשון בחינוך
לימודי תואר ראשון באוניברסיטה העברית בירושלים הם דו-חוגיים. ניתן לשלב לימודי חינוך עם מגוון של חוגים: פסיכולוגיה, סוציולוגיה, מדעי המדינה, קרימינולוגיה ועוד. הלימודים נמשכים שלוש שנים (שישה סמסטרים).
בשנה א', תוכנית הלימודים משותפת לכלל הסטודנטים בחוג ועוסקת בשני תחומים: מבואות במקצועות היסוד והעזר של מדעי החינוך (פסיכולוגיה של החינוך, סוציולוגיה של החינוך ומחשבת החינוך). קורסים העוסקים בתהליכי חשיבה, למידה והוראה, בתהליכים חברתיים ובין אישיים ובתפקודם של ארגונים ומוסדות חינוך. בשנה ב' ניתן להתמקד באחד מבין ארבעת הנושאים שבמיקודים הבאים: מנהיגות, תהליכים ארגוניים וחברתיים תהליכים תוך אישיים ובינאישיים, הגות חינוכית בעולם משתנה, למידה והוראה בעידן הידע. בהיקף 12 נ"ז כל אחד. המיקוד יבוא לידי ביטוי כהערה בגיליון הציונים בלבד.
תכנית הלימודים נוגעת בהיבטים תיאורטיים של מדעי החינוך ובהיבטים יישומיים, תוך התייחסות למגוון המסגרות החינוכיות העוסקות בפרט, בקבוצה, בבית הספר ובקהילה. חשיפה רחבה זו מאפשרת לכל תלמיד לבחור את קורסי הרשות בהתאם להעדפותיו, תוך בניית תכנית אישית ממוקדת או מגוונת.
מסלולים ייחודיים למצטיינים
- עתודה מחקרית חינוכית
-
אם עתידכם בעשייה חינוכית וחברתית, במנהל ציבורי, בארגונים חברתיים ואזרחיים, בבתי ספר, בחינוך בלתי פורמלי, ו/או במחקר חינוכי, המסלול הזה הוא בשבילכם!
התואר כולל העמקה מחקרית בזהות, ערכים ועיצוב חזון משותף לחברה הישראלית.תנאי קבלה
קבלה לשנה א' היא לתלמידים מצטיינים על סמך חתכי הקבלה הבאים: סף ציון משוקלל של 22, או קבלה ישירה על סמך בחינת בגרות (11.5), או קבלה ישירה על סמך ציון פסיכומטרי (700), ועל סמך הצהרת כוונות אישית. בנוסף, יש להציג רמת פטור בעברית לפני יום פתיחת שנת הלימודים. סטודנטים במסלול תואר ראשון בחינוך ראשי (1200) שלא התקבלו למסלול עתודה מחקרית חינוכית בתחילת התואר, והצטיינו בלימודיהם בשנה א' יכולים להצטרף למסלול בשנה ב'. נקודת החתך להצטרפות למסלול המצטיינים הינה ממוצע ציונים של שנה א' בחוג לחינוך אשר נופל ב- 10% עליונים של ממוצע הציונים שנה א' של מסלול תואר ראשון בחינוך ראשי, ובתנאי שאיננו נמוך מ-90.
מלגות
יחולקו 14 מלגות שכר לימוד בסך 10,000 ₪ לסטודנטים בעלי נתוני הקבלה הגבוהים ביותר שנרשמים וממשים קבלה עד 31.8.2024 בהתאם לנהלי בית הספר לחינוך.
קורסים ייחודיים למסלול
שנה א'
(1) מבוא לפילוסופיה של החינוך, קבוצה ייעודית לתלמידי המסלול
(2) לדעת, ללמוד, להבין, לעשות: היבטים שונים על למידה, קבוצה ייעודית לתלמידי המסלול
(3) קריאת טקסטים במחשבת החינוך, קבוצה ייעודית לתלמידי המסלולשנה ב'
(1) מבוא לכריית נתונים בחינוךשנה ג'
השתתפות בהתנסות מחקרית, כולל סדנה מלווה ועבודה סמינריונית (6 נ"ז). לסטודנטים הלומדים במסלול תישמר האפשרות להשתתף בקורס סמינר נוסף של 4 נ"ז וזאת מבלי להגיש עבודה סמינריונית נוספת. היקף הלימודים במסלול זה עומד על 61 נ"ז.ללומדים במסלול תינתן אפשרות להירשם בשנה ג' לקורסים בתואר שני, בהיקף של עד 4 נ"ז. ניתן יהיה לאחסן קורסים מתוכנית המוסמך.
- מנהיגות חינוכית חברתית
-
מטרת הלימודים היא להציע לתלמידי התואר הראשון מסגרת מיוחדת ויוקרתית המיועדת לסטודנטים הרואים עצמם פעילים חברתית בחברה האזרחית ובשדה החינוך. נקודת המוצא של המסלול היא שמנהיגים חברתיים הם בעלי ידע, חזון ופרספקטיבה רחבה בתחום פעילותם, קשובים
לשינויים, בעלי יכולת להניע תהליכים ולהוביל מהלכים יצירתיים ואחראיים. כדי לענות להגדרה זו של מנהיגות, המסלול מאגד בתוכו עולמות תוכן מגוונים המעוגנים בשתי דיסציפלינות: מדע המדינה וחינוך.בסיום הלימודים הסטודנטים יהיו זכאים לתואר ראשון במדע המדינה ובחינוך וכן לאישור בגיליון הציונים על לימודי הדגש בתכנית למנהיגות חברתית חינוכית.
עקרונות מנחים
הסטודנטים ילמדו בתואר דו-חוגי מדע מדינה וחינוך – שני החוגים במתכונת דו-חוגית.
לתכנית הלימודים ארבעה רכיבים:
- קורסי חובה כלליים בכל אחד מן החוגים
- קורסי חובה ייעודיים של התכנית
- שעורי בחירה, ליבה וסמינר
- שעורי חובה פקולטטיים ואוניברסיטאיים (אבני פינה)
סיכום התכנית
פרוט מדע המדינה חינוך קורסי חובה ייעודיים משותפים 8 נ"ז 6 נ"ז קורסי חובה 20 נ"ז 35 נ"ז שיעורי ליבה 6-10 נ"ז שיעורי בחירה/הרחבה 14-16 נ"ז 20 נ"ז
ניתן ללמוד קורסים מחוץ
לחוג בהיקף של עד 4 נ"זסמינר 6-8 נ"ז שיעורי אבני פינה 4 נ"ז סה"כ 60 נ"ז 61 נ"ז פרוט המסלול
פעילות משותפת וקורסים ייעודיים
- במסגרת התכנית ילמדו שיעורים ייעודיים בהיקף של 14 נ"ז שיעסקו בהיבטים שונים של מנהיגות ויזמות בשדה החינוך ובחברה האזרחית.
- בנוסף ישתתפו הסטודנטים בפורום למנהיגים חברתיים-חינוכיים שמטרותיו להפגישם עם פעילים מהשדה וחוקרים מהתחום וכן ליצור שיח משותף וקהילה לומדת.
ביה"ס לחינוך
קורסי חובה כלליים – סה"כ 35 נ"ז
שנה א'
מבוא לפסיכולוגיה של החינוך - 3 נ"ז
מבוא לסוציולוגיה של החינוך - 3 נ"ז
מבוא לפילוסופיה של החינוך - 3 נ"ז
קריאת טקסטים במחשבת החינוך - 2 נ"ז
ללמוד, להבין, לעשות: היבטים שונים אודות למידה בהקשרים חינוכיים - 3 נ"ז
השתתפות בניסויים - 0 נ"ז
קורס חובת בחירה בסוציולוגיה - 2 נ"ז
סה"כ 16 נ"ז
שנה ב'
סוגיות במחקר בחינוך - 3 נ"ז
הכרת המעשה החינוכי - 3 נ"ז
סטטיסטיקה לחינוך - 3 נ"ז
הכרת מערכת החינוך הישראלית/הערבית - 2 נ"ז
מבוא למחקר איכותני – א - 2 נ"ז
מבוא למחקר איכותני – ב - 2 נ"ז
פסיכולוגיה התפתחותית: מילדות להתבגרות - 2 נ"ז
סה"כ 17 נ"ז
במהלך התואר חייבים הסטודנטים ללמוד קורס בשפה האנגלית בהיקף 2 נ"ז בחוג לחינוך.
קורסים יעודיים
שנה א' - מכורסת השר ועד הכסא בכיתה - 2 נ"ז
שנה ג' - מהתאוריה לשדה החינוכי ובחזרה – סמינר - 4 נ"ז
לימודי תעודת הוראה באזרחות
מילוי תפקידים משמעותיים בשדה החינוך בישראל מחייב גם הכרות 'מלמטה' עם מערכת החינוך. לפיכך, המשתתפים בתכנית יוכלו להרשם לתכנית מקוצרת וייעודית לקבלת תעודת הוראה באזרחות, במחלקה ללימודי הוראה בביה"ס לחינוך. היקף התכנית 36 נ"ז וניתן להירשם אליה
החל מסמסטר ב' בשנה השניה ללימודים, ולסיים אותה תוך ארבעה סמסטרים.מדע המדינה
קורסי חובה – סה"כ 20 נ"ז
שנה א'
מבוא למדע המדינה - 4 נ"ז
מבוא למדע המדינה – תרגיל וכתיבה מדעית - 2 נ"ז
פוליטיקה השוואתית: מוסדות ותהליכים - 2 נ"ז
משטר מדינת ישראל - 2 נ"ז
יסודות המחשבה המדינית א' - 2 נ"ז
שנה ב'
מבוא היסטורי לפוליטיקה בת זמננו - 4 נ"ז
מחשבה מדינית מודרנית - 2 נ"ז
יסודות המנהל הציבורי - 2 נ"ז
)סטטיסטיקה ושיטות מחקר ילמדו בחינוך(
שנה ג' (חובה להדגש בלבד)
ארגונים ציבוריים: תיאוריה ומעשה - 4 נ"ז
קורסים ייעודיים
מבוא למנהיגות - 2 נ"ז
מנהיגות מחוללת שינוי - 2 נ"ז
סדנה במנהיגות חינוכית חברתית – משותפת לכל המחזורים - 1 נ"ז (בשנה ב' + 1 נ"ז בשנה ג'). שנה א' השתתפות חובה ללא נ"ז.במהלך התואר חייבים הסטודנטים ללמוד קורס/ים בשפה האנגלית בהיקף של 2 נ"ז לפחות מתוך לימודי הבחירה/ליבה במחלקה למדע המדינה.
תנאי קבלה ייחודיים
(1) קבלה לשני החוגים – מדע המדינה וחינוך
(2) יש לשלוח במייל את המסמכים הבאים לרכזת התכנית: קורות חיים, הצהרת כוונות.אנשי קשר
רכזת התכנית: ניב זרגריאן, טל': 050-7479563, מייל: niv.zargarian@mail.huji.ac.il
החוג למדע המדינה: מורן מזרחי, טל': 02-5883060, מייל: moranav@savion.huji.ac.il
החוג לחינוך: טללית גנץ, טל': 02-5881190, מייל: tlalitg@savion.huji.ac.il
מרצים אחראים: ד"ר אביב כהן-פדר, פרופ' פזית בן-נון בלום - הזנק לחינוך מתמטי
-
מסלול משלב ללימודי תואר ראשון במתמטיקה / פיסיקה / מדעי המחשב ותעודת הוראה במתמטיקה.
לימודי החטיבה בחינוך נועדו להקנות ללומדים בסיס ידע מתחומי דעת מרכזיים בהם החינוך עוסק ולהוות נקודת מוצא לאלה השואפים להמשיך את לימודיהם לתואר מוסמך בחינוך ולאלה, הרוצים ללמוד לקראת תעודת הוראה.
המסלול מיועד לסטודנטים לתואר ראשון במתמטיקה / פיסיקה / מדעי המחשב שיעברו ריאיון קבלה ללימודי תעודת הוראה במסלול מצטיינים. המסלול כולל תכנית מלאה ללימודי תואר ראשון, חטיבה בחינוך (במסגרת התואר) ותעודת הוראה במתמטיקה לחינוך על-יסודי (כיתות ז'-י"ב כולל הכנה לבגרות בהיקף של 5 יחידות לימוד). היקף התכנית 160 נ"ז.
משתתפי התכנית יהיו זכאים להנחה של 50% בשכר הלימוד ללימודי הוראה. בנוסף, סטודנטים אלו יהיו זכאים גם למלגה של משרד החינוך (הלוואה מותנית) למי שיתחייבו ללמד במהלך שנתיים לפחות לאחר תום לימודיהם.
ניתן לפנות לד"ר עדי בן-דוד, רכזת אקדמית הוראת מתמטיקה, מדעי הטבע ומדעי המחשב.