iTeach-JLM - התכנית הירושלמית להכשרת מורים להוראת אנגלית: שיתוף פעולה של האוניברסיטה העברית ומינהל חינוך ירושלים
*המידע מנוסח בלשון זכר אך הוא מכוון לנשים ולגברים כאחד.
רציונל ומטרות
מערכת החינוך העל-יסודית בירושלים זקוקה למורים מצוינים להוראת אנגלית. האוניברסיטה העברית, מינהל החינוך של עיריית ירושלים (מנח"י) ומשרד החינוך מתכוונים לפתוח בשנה הקרובה (תשפ"ג) מחזור נוסף של תכנית ייחודית להכשרה להוראת אנגלית.
התכנית מלווה במלגות משמעותיות ומבטיחה לבוגריה אפשרות להשתלב בעבודה באחד מבתי הספר בעיר.
התכנית תיתן דגש על ההכשרה המעשית, כולל שילוב אלמנטים משמעותיים של חדשנות פדגוגית ושל חניכה אישית ותודעת משמעות מקצועית, ברוח המתרחש במערכת החינוך הירושלמית.
פירוט
בשנת הלימודים תשפ"ג תיפתח (בכפוף לאישור) קבוצת נוספת של התכנית לקבלת תעודת הוראה באנגלית לבתי הספר העל-יסודיים. התכנית מיועדת ל-12-15 סטודנטים, אשר יקבלו מלגות ויתחייבו לעבוד לפחות שנתיים לאחר תום התכנית במערכת החינוך של ירושלים.
מועמדים שיתקבלו לתכנית ישולבו במהלך שנת ההכשרה (תשפ"ד) בבית הספר המיועד לקלוט אותם לעבודה כמורים בסטאז' בשנת תשפ"ה (על פי החלטת התכנית ומנח"י).
בשנת ההכשרה (תשפ"ד) יכללו הסטודנטים במסגרת תכנית אקדמיה-כיתה של האוניברסיטה העברית, המאפשרת התנסות אינטנסיבית בבתי הספר בעיר וליווי פדגוגי צמוד.
בשנת ההתמחות (תשפ"ה), במקביל לעבודה בשכר בבתי הספר, ילוו הסטודנטים בסדנת סטאז' של האוניברסיטה.
תנאי הקבלה
1. סטודנטים לתארים אקדמיים באנגלית ו/או בבלשנות, שיהיו בתשפ"ד בשנה ג' ללימודי התואר הראשון, או לאחר שסיימו תואר ראשון (כולל אם סיימו לפני מספר שנים). בעלי אנגלית ברמה מעולה שאינם בוגרי תואר באנגלית/בלשנות יוכלו להגיש בקשה להתקבל והבקשה תיבחן באופן פרטני (מי שיתקבל בדרך זו יידרש להשלמות דיסציפלינריות נוספות).
2. ממוצע 80 ומעלה.
3. מבחן רמה בשפה האנגלית.
4. ראיון היכרות וסדנת מיון קבוצתי.
5. התכנית מיועדת לסטודנטים המתכוונים ללמד בבתי ספר דוברי עברית או דוברי ערבית.
מבנה התכנית
1. התכנית הייחודית היא בהיקף 44 נ"ז ולוקחת בחשבון כי מדובר בסטודנטים מצוינים ומחויבים. סטודנטים מהחוג לבלשנות נדרשים ללמוד 6 נ"ז נוספות של קורסים בספרות אנגלית.
2. תחילת התכנית: ספטמבר 2024. ימי הלימודים: ראשון וחמישי. ימי לימודים אלו כוללים גם חלק משעות ההכשרה המעשית. ההכשרה המעשית נמשכת שנה שלמה (ללא חופשת סמסטר). הערה: ניתן להחליף את אחד מימי ההכשרה המעשית ביום אחר, בתיאום עם המורה המאמנת בבית הספר. בנוסף, יתקיימו מפגשי השתלמות של כל משתתפי התכנית עם כל המורים המנחים כשש פעמים במהלך השנה. ההשתתפות במפגשים אלה הינה חובה.
3. במהלך הקיץ ישובצו הסטודנטים להכשרה המעשית לקראת תשפ"ד בבתי ספר המעוניינים לקלוט אותם כמורים בהמשך על פי החלטת התכנית ומנח"י. המטרה היא שכל סטודנט יוכשר בבית הספר בירושלים בו עתיד ללמד, זאת, לאחר שיחת היכרות עם המנהל/ת וחוות דעת של המפקחת. שנת ההכשרה תאפשר "בחינה הדדית" של הסטודנט ושל בית הספר בעניין מידת ההתאמה ההדדית ביניהם, בשאיפה שתוביל להמשך עבודה גם במהלך שנת ההתמחות (סטאז') בתשפ"ה.
4. לתכנית תמונה רכזת מטעם האוניברסיטה, שתהיה החונכת והמלווה של כלל קבוצת הסטודנטים, הן בתחום של הוראת אנגלית והן בליווי אישי של התפתחותם המקצועית בתהליך ההכשרה. לקבוצה יוענקו תכנים ייחודיים למשתתפי התכנית בלבד (סיורים, הרצאות ומפגשים).
5. חלק מהתכנית יכלול הכרות (עקרונית ומעשית) עם רוח החדשנות הפדגוגית במערכת החינוך בירושלים.
6. כל הסטודנטים שיסיימו את תכנית ההכשרה בתשפ"ד ישתתפו בקבוצת סטאז' ייעודית משותפת בתשפ"ה, כדי שתהיה המשכיות בליווי בכניסה להוראה.
7. היקף התכנית לבעלי תואר שני: 38 נ"ז (פטורים מהקורסים: 34037, 34312, 34283). קבלת תעודת ההוראה מותנית בסיום התואר השני.
מלגות
1. שכר הלימוד רגיל ללימודי הוראה הוא כ-15,000 שקל (תשלום גלובלי, על כלל התכנית).
2. האוניברסיטה מאפשרת להגיש בקשה לקבלת מלגה של 50% שכ"ל ללימודי הוראה לכל הסטודנטים שילמדו לתעודת הוראה במהלך לימודי הבוגר. קבלת המלגה מותנית באישור האוניברסיטה להמשך קיום מלגות אלו בשנת תשפ"ד.
3. משרד החינוך מאפשר לכל סטודנט הלומד הוראת אנגלית להגיש בקשה לקבלת שתי מלגות: הלוואה מותנית בתמורה להתחייבות לעבוד לפחות שנתיים עם תום הלימודים (ההלוואה המותנית הופכת למענק אם עומדים בהתחייבות) וכמו כן: התנדבות של 80 שעות או 40 שעות בשנה עם תלמידים במהלך הלימודים (מלגת מפעל הפיס). סכום שתי המלגות יחד יכול להגיע מעל 20,000₪. מלגות אלו אינן מטעם האוניברסיטה/העירייה והן באחריות משרד החינוך (הזכייה בהן אינה מובטחת).
4. בכפוף לאישור, תעניק מנח"י/עירית ירושלים לכל סטודנט שישתתף בתכנית iTeach ויחתום על המחויבות ללמד לפחות שנתיים במערכת החינוך בירושלים מלגת קיום נוספת בסכום של 8,000₪ שקלים במהלך שנת הלימודים תשפ"ד. קבלת מחצית מסכום מלגה זו תהיה לקראת סיום השנה, בהנחה שהסטודנט אכן השתבץ לעבודה בעיר. אפשרויות נוספות להענקת מלגת קיום אפשר לקבל אצל רכז התכנית.
תהליך הרישום והקבלה
1. יש להירשם ללימודי הוראה באוניברסיטה העברית, לפי השלבים המפורטים באתר.
2. בעת הרישום המקוון יש לציין כי מעוניינים לעבור מיונים לתכנית iTeach, ובמקביל לשלוח מייל לד"ר פרידה נסים אמיתי, רכזת התכנית.
3. כל המועמדים יעברו מיונים וראיונות קבלה לפי תיאום מראש.
4. מי שנרשם ללימודים אך לא יתקבל לתכנית iTeach או לא יהיה מעוניין להשתתף בה בסופו של דבר, יוכל להמשיך במסלול של "לימודי הוראת אנגלית" בתכנית הרגילה (שאורכה בין 2 ל-4 סמסטרים, מאפשרת את קבלת מלגת מפעל הפיס ומשרד החינוך אך אינה מאפשרת קבלת המענק של מנח"י ואינה מבטיחה מקום עבודה ספציפי).