מידע על לימודים לתעודת הוראה

 

למה תעודת הוראה באוניברסיטה העברית בירושלים?

המחלקה ללימודי הוראה מכשירה מורים במקצועות הנלמדים בבתי הספר העל-יסודיים (כיתה ז'-י"ב) במגוון תחומים דיסציפלינאריים במדעי הטבע, מתמטיקה, מדעי הרוח, מדעי החברה ושפות. הלימודים במחלקה ללימודי הוראה משלבים התנסות מעשית בהוראה מודרכת (בתחום הוראת תחום הדעת ובתחומי חינוך כלליים) עם קורסים תיאורטיים בנושאי חינוך, הוראה ואוריינות מחקר. הלימודים במחלקה להכשרת מורים באוניברסיטה העברית מבטיחים התנסות משמעותית ואיכותית מכמה סיבות:

  1. המורים בקורסים התיאורטיים הם חוקרים ומרצים בעלי שם, ובעלי ניסיון מחקרי בינלאומי.
  2. התוכנית שמה דגש על התנסות מעשית משמעותית בבתי הספר: בשנה הראשונה מתנסים הסטודנטים בבניית מערכי שיעור ובניהול הכיתה בהדרכתם של מדריכים פדגוגים מנוסים. ובשנה השנייה, מתרכזת ההתנסות בתחומים פדגוגים כלליים, כגון הוראת "כישורי חיים", "תפקיד המחנך", "עבודה עם ילדים מחוננים" וכך הלאה.
  3. במהלך השנה מקיימת המחלקה סמינרים, סיורים וימי עיון משותפים העוסקים בסוגיות פדגוגיות רלוונטיות.

מה עושים עם זה? ומתי אפשר להתחיל ללמוד?

תעודת הוראה היא תנאי לקבלת רישיון הוראה מטעם משרד החינוך ולקבלת זכויות עבודה - משכורת, גמולי השתלמות והזדמנויות לקידום. גם עובדי חינוך שאינם עוסקים בהוראה בביה"ס צריכים להיות בעלי תעודת הוראה (יועצים חינוכיים לדוגמא), וכן מרצים (בעלי תואר ד"ר) במכללות לחינוך. כל מורה במדינת ישראל חייב להיות בעל שלושה היתרים: תואר ראשון, תעודת הוראה ורישיון הוראה. בנוסף, כל בוגר בעל תואר אקדמי ותעודת הוראה נדרש לעשות שנת התמחות בהוראה (סטאז'). ההתמחות הינה השנה הראשונה לעבודה בהוראה בתנאי אמת כולל שכר. עמידה בהצלחה בשנת ההתמחות מקנה למתמחה רישיון הוראה, מטעם משרד החינוך.

ללימודי הוראה יכולים להתקבל סטודנטים החל מהשנה השניייה ללימודי תואר ראשון (תואר בוגר), סטודנטים/בוגרי תואר שני ושלישי המתאימים למקצועות ההוראה שהמחלקה מציעה.

וכך כתבה בוגרת של מסלול תעודת הוראה במתמטיקה למדריכה הפדגוגית (יולי 2024): 

"רק רציתי להגיד שוב, בצורה מסודרת תודה רבה רבה על הקורס השנה! הגעתי לשנה הזאת ממקום דיי מתנשא, אני עוסקת הרבה מאד שנים בהעברת תוכן לקבוצות ובחינוך בלתי פורמלי וקצת רציתי להריץ כבר את השנה הזאת כדי "לסמן וי", כי בסוף אני כבר ממש טובה בזה ומה כבר יכול להתחדש לי... ו... ואוו, כמה טעיתי. למדתי ממך השנה המון! על דיוק, על השקעה, על לא לוותר, על להבין עד הסוף, באמת! על ללמד עם מטרה, שיהיה ברור לי כל שלב בשיעור למען מה אני עושה אותו ואיפה אני רוצה שהוא יפגוש את התלמידים שלי. על לחוות את השיעורים מנקודת מבט של תלמידים ולא רק מנקודת מבט שלי. לגשת לדברים ביסודיות וסבלנות. כל שבוע למדתי דברים חדשים! אני קצת מתפדחת כשאני מסתכלת על הדרך שבה נכנסתי לקורס ועכשיו יוצאת ממנו בתחושה שיש לי עוד כל-כך הרבה מה ללמוד ולאן לשאוף ולהשתפר. תודה שהחדרת בי את המוטיבציה לרצות להיות הכי טובה וכל הזמן לרצות להתקדם.
תודה רבה!!"

למי לפנות?

שעות קבלה במזכירות סטודנטים

יום ראשון וחמישי: 9:00-12:30 + 13:30-14:30
יום שני עד רביעי: 9:00-13:00