המגמה לבוגרים צעירים

ma_educational_counseling_young_adults_2023_web.jpg

המגמה לייעוץ לבוגרים צעירים הינה מגמה חדשה וייחודית במסגרת התוכנית לתואר שני בייעוץ חינוכי, היחידה בארץ המכשירה לתפקיד של יועץ/ת לבוגרים צעירים בגילאי 18-30. המגמה מקנה תשתית עיונית, מחקרית ומעשית בתחום הייעוץ לתקופת גיל זו.

מהי תקופת הבגרות הצעירה?

הבגרות הצעירה היא תקופה משמעותית עבור צעירים בגילאי 18-30, אשר הולכת ומקבלת תשומת לב רבה בספרות המחקרית ובשדה הייעוצי. זהו שלב בחיים בו הצעירים נמצאים בתהליך של המשך גיבוש זהות עצמית אך בו בעת עליהם להתמודד עם מגוון שינויים, מעברים וקבלת החלטות בצמתים מאוד משמעותיות כגון- קבלת החלטה לגבי המשך לימודים או הכשרה מקצועית, השתלבות במסגרות לימודיות ומסגרות עבודה, פיתוח קריירה, בניית זוגיות, בניית תא משפחתי ועוד. ההתנסויות והשינויים הרבים המאפיינים תקופה זו עלולים להיות מלווים בבלבול רב המקשה על הבוגרים הצעירים לקבל בחירות קבועות ויציבות. כתוצאה מכך, תקופה זו לעיתים מלווה בציפייה מהסביבה לייצר יציבות שהבוגרים הצעירים לא מרגישים בשלים אליה ולא אחת חסרים להם כלים שיסייעו להם לקבל החלטות נכונות עבור עצמם ולהתמודד באופן מוצלח עם האתגרים העומדים בפניהם.

ייחודיות המגמה ליעוץ לבוגרים צעירים

לצד ההבנה ההולכת ומתפתחת לגבי מורכבותה הייחודית של תקופת גיל זו, על צרכיה ואתגריה, טרם התפתח בישראל מענה ייעוצי הולם באמצעות בניית תכנית הכשרה מקיפה של יועצים/ות חינוכיים/ות המוכשרים באופן ספציפי לסייע לאוכלוסייה זו. לנוכח זאת, לראשונה בארץ, התכנית ליעוץ חינוכי באוניברסיטה העברית בירושלים, פתחה מגמה ייחודית המתמקדת בייעוץ לבוגרים צעירים. המגמה משלבת ידע מתחומי החינוך, הפסיכולוגיה, התפתחות הילד והמבוגר והייעוץ הארגוני. במגמה בולט הקשר ההדוק בין תיאוריה לבין מעשה, עם שילוב של לימודים תיאורטיים, מחקר והכשרה מעשית, זאת על מנת לספק לסטודנטים/ות את היסודות להפוך ליועצים/ות מקצועיים/ות ומיומנים/ות בתחומם/ן. לימודים במגמה מקנים לסטודנטים/ות ידע מבוסס מחקר אודות הבגרות הצעירה, על אתגריה וצרכיה, לצד רכישת דרכי התערבות עם בוגרים צעירים ופיתוח ושכלול מיומנויות אישיות ומקצועיות החיוניות לעבודת היועץ/ת: זיהוי צרכים של בוגרים צעירים, ייעוץ פרטני וקבוצתי, ניתוח המערכת החינוכית, האקדמית והחברתית בה פועלים הצעירים, עבודה מערכתית, תהליכי היוועצות ועוד.

תכנית הלימודים

המגמה ליעוץ לבוגרים צעירים חולקת בסיס משותף עם התכנית ליעוץ חינוכי, על כן תלמד יחדיו ליבת הקורסים הנוגעים להיבטים הרלוונטיים להתפתחות היועצים/ות לכל קבוצת גיל, כגון גיבוש זהות מקצועית, תקשורת בין אישית בעבודת היועץ, היבטים תרבותיים ביעוץ, היוועצות, הנחיית קבוצות ועוד. לצד זאת, מתווספים עבור תלמידי מגמת התמחות זו  קורסי חובה ייחודיים שמטרתם להרחיב את ההבנה המעמיקה סביב סוגיות ליבה משמעותיות עבור קבוצת גיל זו:

קורס בנושא יעוץ תעסוקתי המתמקד בהקניית יסודות תיאורטיים ואמפיריים וידע ישומי לסיוע למתלבטים בבחירת לימודים ומקצוע, התמודדות עם השתלבות במקומות עבודה, פיתוח קריירה, מעברי קריירה ועוד.

קורס העוסק בהתפתחות רגשית וחברתית בבגרות הצעירה, כולל תיאוריות התפתחותיות הנוגעות למבוגרים צעירים, תהליכי גיבוש זהות בגיל הבגרות הצעירה, אתגרים וקשיים בחיי בוגרים צעירים בני זמננו, פיתוח קשרי זוגיות ואינטימיות, שילוב קריירה עם חיי משפחה ועוד.

קורס העוסק בהשתלבות בוגרים צעירים במסגרות להשכלה גבוהה, כולל התמודדות עם מעבר ללימודים אקדמיים והשתלבות בהם, מניעת נשירה, התמודדות עם לקויות למידה, חרדת מבחנים ועוד.

הכשרה מעשית

הסטודנטים הלומדים במגמת היעוץ לבוגרים צעירים עורכים את שנת ההכשרה המעשית הראשונה שלהם בחטיבות ביניים וחטיבות עליונות, על מנת להכיר לעומק את העבודה הייעוצית האופיינית למסגרות חינוכיות פורמליות ולעבודת היועץ בהן, כמו גם כדי להתמקצע בעבודה עם נערים ונערות בגיל ההתבגרות- שהעבודה עמם דומה בחלקה לעבודה עם בוגרים צעירים, ומשמשת כתשתית המתאימה לשנת ההכשרה המעשית הבאה.

בשנה ב', הסטודנטים/ות במגמה עורכים הכשרה מעשית בייעוץ לבוגרים צעירים במסגרת מגוון ארגונים, מוסדות ועמותות, כולל, בין היתר, מוסדות השכלה גבוהה, מכינות קדם אקדמיות ומרכזי צעירים. הם מתלווים במהלך יום בשבוע ליועצ/ת במסגרות אלו, מכירים מקרוב את אתגרי גיל הבגרות הצעירה ואת תפקידי היועץ בהקשרים אלו ולוקחים חלק בהתערבויות פרטניות במהלך שנה א' ובהתערבויות מערכתיות וקבוצתיות במהלך שנה ב'.

בנוסף, הסטודנטים/יות מקבלים הדרכות בשטח ובאוניברסיטה. הסטודנטים/ות הלומדים במגמת היעוץ לבוגרים צעירים, משתתפים בשנה א' בקבוצות הדרכה עם יתר תלמידי התכנית הרגילה, ובשנה ב' לאור שיבוצם במסגרות ייחודיות, המעלות צרכים ואתגרים נבדלים, מקבלים קבוצת הדרכה ייחודית להם (הדבר מותנה במספר הנרשמים למגמה).

המסלולים במגמה

התכנית מקנה תואר שני עם אפשרות למסלול לא מחקרי ולמסלול מחקרי. סטודנטים/יות אשר ילמדו במסלול המחקרי יתנסו גם בעריכת מחקר מדעי בתחום. תנאי הקבלה, מבנה הלימודים ושעות הלימוד תואמים אלו המפורטים באתר התכנית ליעוץ חינוכי.

אנו מזמינים אותך להצטרף למגמה לייעוץ לבוגרים צעירים באוניברסיטה העברית:

• לרכוש ידע ומיומנות מקצועי בתחום הייעוץ לבוגרים צעירים.
  • לשמש כתובת לסיוע בהתמודדות עם האתגרים, השינויים והבחירות בתקופה של הבגרות הצעירה.
  • לסייע לבוגרים צעירים בתהליכי ההתפתחות האישית והמקצועית שלהם ולעזור להם להתמודד באופן מיטבי עם הקשיים שחווים הקשורים לתקופת חיים זו.

למידע נוסף ובכל שאלה או התלבטות, אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו:
רכזת המגמה הגב' מאי אלפסי.
ראשת התוכנית ליעוץ חינוכי ד"ר סימה עמרם-וקנין.