אתיקה, ילדים ומה שביניהם | בית הספר לחינוך

אתיקה, ילדים ומה שביניהם

דילמות אתיות במפגש של מורים, אנשי חינוך ומטפלים בילדים ונוער

• מה לעשות כשילד גילה רק לך "סוד" וביקש שלא לגלותו להורים? האם לשמור על אמונו בך, או לגלות?
  • מה לעשות באם אתה יודע שהנערה שבטיפולך מעשנת סמים? לדווח? למי?
  • מה לעשות כשההורה מגלה רק לך "סוד" ודורש שלא לגלותו לילד או להורה השני?

מטרת הקורס

"מותר" או "אסור"? מה עלי לעשות עכשיו?
כל מי שנתקל בדילמה אתית מצא את עצמו מתחבט בשאלות אלו. כשעובדים עם ילדים ונוער, מוטב להתכונן לאפשרויות שונות מראש, להכיר את החוק ולהבין את עקרונות האתיקה מבעוד מועד.
הניסיון מלמד, שכשצריך לפתוח דילמה אתית ולקבל החלטות שבמהותן אינן פשוטות, תחת לחצי זמן ולחצים מצד הצדדים השונים, הסיכון לטעות עולה.
דווקא בשאלות שבהן נדרשת חשיבה והתעמקות, דווקא במצבים בהם "מה שלא נעשה" מישהו עלול להיפגע, חשוב להפעיל שיקול דעת מראש, להכיר את החוק ואת תקנות האתיקה, אם ישנן, כדי שבבוא הרגע נוכל לקבל החלטה מושכלת.

מחנכים, מורים ומטפלים שונים בילדים ונוער נתקלים לא פעם בדילמות אתיות. הקורס "אתיקה, ילדים ומה שבניהם" מציף דילמות מסוג זה ומביא בפני המשתתפים את הידע הרלוונטי מתחומי החוק והאתיקה המקצועית במטרה להכין את איש המקצוע להתמודדות עם מצבים דומים.

קהל היעד של הקורס

התכנית מיועדת למי שעובדים עם ילדים באופן מקצועי, אנשי מקצוע בתחומי חינוך והוראה, חינוך בלתי פורמלי, מטפלים פרא-רפואיים (קלינאי תקשורת, מרפאים בעיסוק, פיזיו-תרפיסטים, מטפלים באומנויות, פסיכודרמה), עובדים סוציאליים.
רצוי ניסיון של שנתיים לפחות בתחום.

בין התכנים בהם נעסוק

הקורס יחשוף את המשתתפים לחשיבה אתית ולאפון הניתוח האתי של דילמות. יודגשו ההבדלים בין אנשי המקצוע השונים, יוצגו החוקים הרלוונטים לשאלות של חובת דיווח, שמירה על סודיות וכדומה.
יובהר ההבדל בין חוק לאתיקה מקצועית.
נתייחס לקיומו ולהעדרו של קוד האתיקה במקצועות השונים תוך דיון על מקרים ודילמות אמיתיות שיובאו על ידי המרצה ועל ידי המשתתפים בתכנית.

דרישות הקורס

• תואר ראשון ותעודה רלוונטית לתחום, רצוי לפחות ניסיון של שנתיים בפועל
  • עמידה במטלות הקורס
  • נוכחות חובה (מעל 20% היעדרות הקורס לא יוכר)
  • השתתפות פעילה בשיעורים ושיתוף במקרים רלוונטים (בעילום שם).

דמי הרשמה/שכר לימוד/ עלויות נוספות

• דמי הרשמה: דמי הרשמה וטיפול בסך 150 ₪ (ישולמו עם ההרשמה לתכנית).
  • שכר לימוד: שכר לימוד בסך 1,200 ₪.
  • עלויות נוספות: שימוש בחניון האוניברסיטה העברית, קמפוס הר הצופים - 80 ₪ לכל השנה. המעוניינים לחנות בקמפוס נדרשים להסדיר זאת טרם פתיחת הקורס.
  • עובדי הוראה:
    • עובד הוראה בשבתון: התשלום המלא יבוצע ע"י הנרשם מול המחלקה להשתלמויות באוניברסיטה העברית במועד ההרשמה. את החלק הממומן ע"י קרנות ההשתלמות, יקבל הנרשם ישירות לחשבונו מקרן ההשתלמות, כל זאת בכפוף לנוהלי ולאישור הקרן.
    • גמולי השתלמות: הקורס נמצא באישור לקבלת גמולים של 30 שעות לעובדי הוראה.

היקף ההשתלמות: קורס בן 30 שעות אקדמיות.
  מועד פתיחת שנת ההשתלמויות
  ימים ושעות: ימי א', אחת לשבועיים, משעה 16:30.
  מקום ההשתלמות: בית הספר לחינוך, האוניברסיטה העברית בירושלים, הר הצופים.

פתיחת התכנית מותנית במספר הנרשמים ונתונה לשינויים

על המנחה

ד"ר אורלי קמפף-שרף, פסיכולוגיה קלינית מדריכה ונוירופסיכולוגית, מרצה בכירה בבית הספר לחינוך ע"ש שלמה (סימור) פוקס באוניברסיטה העברית.
כותבת חוות דעת משפטיות בנושא של תפקוד נוירופסיכולוגי, כלומר של תפקוד מוחי ורגשי לאחר פגיעת ראש או עקב מצבים רפואיים שונים. מדריכה פסיכולוגים ומנחה סדנאות במקצועיות בתחום.
הקימה וניהלה את שירות האבחונים ביחידה לנוירולוגיה ילדים בבית החולים הדסה. בעבר לימדה בבית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית את הנושאים של: זיכרון, תפיסה וחשיבה.
מתנדבת בהסתדרות הפסיכולוגים ובמועצת הפסיכולוגים בוועדות שונות.