check
לימודי ניתוח התנהגות יישומי - ABA | בית הספר לחינוך

לימודי ניתוח התנהגות יישומי - ABA

התכנית ללימודי ניתוח התנהגות ישומי - (ABA (Applied Behavior Analysis

תשפ"ה - תשפ"ו (2024-2026) - הרשמה למחזור י'

 

בוגרי התכנית ממליצים:

"זכיתי לפגוש צוות מרצים מקצועי שהטמיע בנו בצורה מובנית את היכולת לבחון סיטואציות התנהגותיות, לבנות תוכניות התערבות המובילות להשפעה ושינוי ולהנחות בצורה מדוייקת את הסביבה בה אנו פועלים. אך מעבר לכל היכרתי צוות שהצליח לצור חוויית לימודים מיוחדת שהתנהלה באווירה משפחתית ותומכת. לאחר סיום לימודי, כשאני מנתחת התנהגות פעילה, הקשר עם המרצים הפך לקשר עם קולגות עימם אני זוכה להתייעץ במהלך הדרך. אין ספק שהייחודיות של תוכנית ABA באוניברסיטה העברית מסתכמת במקצועיות ובמשפחתיות!".

אביה שיאון, בוגרת התכנית. מנתחת התנהגות במתי"א ומדריכה ארצית באגף השכלה והשתלבות במשרד החינוך.

 "במהלך הלימודים ניתנה לנו ההזדמנות לחלוק התנסויות וללמוד טכניקות חדשות לטיפול. הצוות המנוסה והתומך הפך את יישום הידע שרכשנו במקומות העבודה לקל והעלה את המודעות לחשיבות ה-ABA בחברה. שנות הלימודים הללו יזכרו כשנות הלימוד הטובות בחייכם". 

רשא דרוויש, בוגרת התכנית. מנהלת בעמותת אלוין.

"The ABA program in Hebrew University was an extremely professional experience and well as an intimate experience. The classes and requirements were high level, intensive and prepared me for immediate integration into the work field. The staff was warm helpful, and ready to go the extra mile for each individual student's success. I would recommend this to anyone who is looking to learn ABA, it's a learning experience like no other in the Hebrew University program."

תמר גורדון, בוגרת התכנית. מדריכת מתי"א בתחום התקשורת ובתחום ההתנהגות.

רקע

ניתוח התנהגות הינה גישה מדעית מובילה הכוללת תחום פילוסופי, מחקרי ויישומי. ניתוח התנהגות יישומי צמח מתוך תחום המחקר המדעי של התנהגות ועקרונות הלמידה, כאשר הנחת היסוד הינה שהתנהגות האדם מושפעת על ידי אירועים שהתרחשו בעבר ובהווה, בשילוב השפעתם של גורמים אורגניים ופיזיולוגיים.

במסגרת תכנית הלימודים של בית הספר לחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים, אנו שמים דגש על התנהלות מקצועית ואתית ברמה הגבוהה ביותר, על מנת לאפשר למשתתפים לסיים את הלימודים כמנתחי התנהגות מובילים בארץ.

מנתחי התנהגות מומחים בניתוח הסיבות לקשיי התנהגות ומשתתפים בצוותי טיפול בניהול הכיתה, הפחתת אלימות, מגוון של קשיים בתחומים של קשב וריכוז, אוטיזם, הפרעות התפתחותיות נוספות ובילדים, בני נוער ומבוגרים עם וללא אבחונים עם קשיי התנהגות. במסגרת התערבויות אלו מנתחי התנהגות מבצעים תהליכי הערכה, תכנון, הדרכה ויישום של תכניות התערבות הכוללות שינויים והתאמות בסביבת המטופל, על מנת לייצר שינויים בעלי משמעות חברתית. הגישה כוללת תהליכים של תצפית ישירה, מדידה והערכה תפקודית על מנת להבין את ההקשרים בין התנהגות לסביבה, יחד עם הדרכת סוכני השינוי הישירים (הורים, גננות, מורים ועוד).

התחום של ניתוח התנהגות הופך למוכר יותר בשנים האחרונות וניתן למצוא מנתחי התנהגות שפועלים במגוון של מסגרות חינוכיות כגון בתי ספר וגנים, מעונות יום, מרכזי דיור ותעסוקה וכן עובדים באופן פרטי עם משפחות.

מטרות

- הכשרת אנשי מקצוע לעבוד כמנתחי התנהגות מוסמכים בסביבות חינוכיות וטיפוליות מגוונות.

- הכנת בוגרי התכנית למבחני ההסמכה הבינלאומיים בתחום.

- הקניית ידע עיוני ומעשי והתמקדות בתיאוריות ותהליכים של ניתוח התנהגות יישומי.

- יצירת עתודת מנתחי התנהגות ישומיים, שהנם חלק מהקהילה המקצועית הבינלאומית הענפה בתחום.

תכנים עיקריים ונושאים נלמדים

התכנית מורכבת מקורסי חובה על פי דרישות ארגון ההסמכה הבינלאומי וכן מקורסים נוספים להתמקצעות בתחומים שונים. בין הנושאים שילמדו: תיאוריות ויישומים של תהליכי למידה התנהגותיים, הנחיית תכניות להתמודדות עם קשיי התנהגות, התערבויות התנהגויות לילדים ובוגרים עם אוטיזם, אתיקה, התנהלות מקצועית ועוד.

קהל יעד

אנשי חינוך וטיפול המעוניינים לעבוד כמנתחי התנהגות בסביבות ואוכלוסיות חינוכיות, ציבוריות ופרטיות מגוונות.

היקף התכנית (שעות לימודים ופרקטיקום)

התכנית כוללת שנתיים של לימודים עיוניים ומעשיים בהיקף של כ- 330 שעות אקדמיות. כמו כן כוללת התכנית התנסות מעשית/פרקטיקום (באופנים שונים) בהיקף של 500 שעות.

שנה א'

בשנה הראשונה ילמדו המשתתפים את התיאוריות והתהליכים הבסיסיים והמתקדמים של ניתוח התנהגות, אתיקה של מנתחי התנהגות, שיטות מחקר ותהליכי הערכה.

שנה ב'

במהלך השנה השנייה יתמקדו המשתתפים בתהליכי הערכה של קשיי התנהגות, התנהלות מקצועית, שיטות מחקר מתקדמות, כתיבה ויישום של תכניות התערבות ובקורסים הממוקדים ביישום של ניתוח התנהגות בתחומים שונים, כגון: ניהול כיתה, אלימות בית ספרית, אוטיזם והפרעות קשב וריכוז.

התנסות מעשית

התכנית כוללת התנסות מעשית בליווי הנחייה קבוצתית ופרטנית, במהלכה יעשה ישום של הנלמד בסביבות שונות ומגוונות.

מועדי התכנית, מקום הלימודים ותאריך פתיחה

מועד פתיחה המקורי: נובמבר 2024. 

התכנית תתקיים בבית הספר לחינוך, באוניברסיטה העברית, הר הצופים בירושלים, בימי ה' בשבוע, בין השעות 14:30-20:00. הלמידה תהיה היברידית, חלק מהמפגשים פרונטליים וחלקם מרחוק, בזום ובמפגשים א- סינכרוניים, כך שתאפשר הצטרפות של לומדים מאזורי מגורים שונים.

הגשת מועמדות והרשמה תתקיים בין התאריכים 10.2.2024 - 31.7.2024

- יש למלא ולהעביר טופס הגשת מועמדות והרשמה ועליו תמונה לדוא"ל: talh@savion.huji.ac.il .

- יש לצרף גם קורות חיים, העתק מתעודת התואר הראשון/ השני ומכתב המלצה רלוונטי.

- בעת הגשת המועמדות, יש לשלם מקדמת תשלום בסך של 1000 ש"ח (הכוללת 300 ש"ח דמי טיפול     ורישום).  התשלום יתבצע באמצעות ממשק מקוון ומאובטח.

- תשלום דמי ההרשמה מהווה תנאי לזימון לראיון הקבלה.

- ראו בתחתית דף זה את הקישור לביצוע התשלום.

תנאי קבלה

- בעלי תואר ראשון, ממוסד אקדמי מוכר על ידי המל"ג (רצוי רקע בעבודה חינוכית, מדעי החברה, מדעי ההתנהגות, עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה ותחומי הטיפול השונים), לכל הפחות.

- מעבר של ראיון אישי

- נדרשת שליטה בשפה האנגלית

שכר לימוד ועלויות נוספות

עלות התכנית כולה: 24,000 ₪ (13,000 ₪ לשנת הלימוד הראשונה, 11,000 ש"ח לשנת הלימוד השנייה) + 300 ש"ח דמי טיפול והרשמה.

לעובד הוראה בשנת שבתון: מימון צפוי של 6 ש"ש מקרן ההשתלמות והשלמת היתרה, בכפוף לנוהלי ולאישור הקרן. התשלום המלא יבוצע מול האוניברסיטה העברית עם ההרשמה. את החלק הממומן על ידי קרנות ההשתלמות יקבל הנרשם ישירות לחשבונו מקרן ההשתלמות, על פי תנאיה.

עלויות נוספות: שימוש בחניון האוניברסיטה העברית, קמפוס הר הצופים- 110 ₪ לכל השנה. המעוניינים לחנות בקמפוס, נדרשים להסדיר החניה והתשלום טרם פתיחת התכנית ו/או טרם תחילת שנת הלימוד השנייה.

נהלי תשלום:

המתקבלים לתכנית יסדירו את תשלום שכר הלימוד בתשלום בכרטיס/י אשראי בלבד, באמצעות ממשק אינטרנטי מאובטח, שהקישור אליו נמצא בתחתית דף זה, על פי הפירוט הבא:

שכר הלימוד לשנה הראשונה - מחזור י'- תשפ"ה:

- בעת הגשת המועמדות, יש לשלם מקדמת תשלום בסך של 1000 ש"ח (הכוללת 300 ש"ח דמי טיפול ורישום).   מקדמת תשלום זו תהווה תנאי להמשך הליך הקבלה.

- המתקבלים לתכנית יסדירו את שכר הלימוד בסך של 13,000 ₪ לכל המאוחר עד ליום 1/9/2024

- במידה ומועמד מתקבל לתכנית לאחר תאריך זה, יש לשלם את שכר הלימוד לכל המאוחר בתוך 14 יום, מיום ההודעה על הקבלה לתכנית, ולא יאוחר מחודש לפני תחילת הלימודים.

שכר הלימוד לשנה השנייה - מחזור ט'- תשפ"ה:

- שכר הלימוד לשנה ב', בסך של 11,000 ₪, ישולם לכל המאוחר עד ליום 1/9/2023.

נהלי ביטול:

- במקרה של ביטול התכנית על ידי בית הספר לחינוך - יוחזר מלא שכר הלימוד, כולל דמי ההרשמה.

- דמי הטיפול וההרשמה אינם מוחזרים במקרה של אי קבלה לתכנית.

במקרה של אי קבלה לתכנית יוחזר סך של 700 ש"ח מתוך מקדמת התשלום הראשונית (מתוך 1000 ש"ח)

- במקרה של ביטול הרשמה של תלמיד שהתקבל לתכנית, יש לשלוח הודעת ביטול בכתב למזכירות המחלקה, עד לתאריך 1/9/2023, אז יוחזר מלוא שכר הלימוד, למעט דמי ההרשמה והטיפול.

- במקרה של ביטול ההרשמה בהודעה בכתב למזכירות המחלקה, בין התאריכים 2/9/2024-20/9/2024, יחוייב המבטל, בנוסף למקדמת התשלום בסך של 1,000 ש"ח, גם בסך של 4,000 ₪ ויתרת שכר הלימוד תוחזר לו (כמפורט בטופס הגשת המועמדות).

- במקרה של ביטול ההרשמה בהודעה בכתב למזכירות המחלקה, בין התאריכים 21/9/2024-21/1/2025, יחוייב המבטל, בנוסף למקדמת התשלום בסך של 1,000 ש"ח, גם בסך של 6,500 ₪ ויתרת שכר הלימוד תוחזר לו (כמפורט בטופס הגשת המועמדות).

- במקרה של ביטול ההרשמה בהודעה בכתב למזכירות המחלקה, החל מהתאריך 21/1/2025 ואילך, לא יוחזר למבטל שכר לימוד כלל.

דרישות התכנית - מחויבות הסטודנט ומטלות

המשתתפים בתכנית מחוייבים לדרישות של הקורסים השונים ומצופים להתנהלות מקצועית ברמה הגבוהה ביותר. חובות הסטודנט כוללות נוכחות בשיעורים, הגשת מטלות וביצוע משימות על פי הנדרש מצד המרצים השונים של התכנית.

התנסות מעשית

על מנת לסיים את הלימודים, מחוייבים הסטודנטים לבצע עבודה מעשית ולצבור את השעות הנדרשות במהלך השנה השנייה ללימודים, שכוללת בין 120-20 שעות בחודש. במסגרת ההתנסות הסטודנטים יטפלו במקרים שונים תחת פיקוח והנחייה של צוות התכנית.

על מנת לסיים את ההתנסות המעשית על הסטודנטים יהיה לצבור 500 שעות פרקטיקום, לכל הפחות.

לא ניתן לסיים את תכנית הלימודים ללא ביצוע ועמידה בתנאי ההתנסות המעשית.

צוות ההוראה

יועץ אקדמי בכיר וראש התכנית - פרופ' תום גומפל, המגמה לחינוך מיוחד של בית הספר לחינוך ומומחה לתחום ההתנהגותי.

רכזת התכנית -גב' שאדיה כסאברה-סלאח, MA, BCBA- מנתחת התנהגות מוסמכת.

צוות ההוראה- מנתחי התנהגות מוסמכים מובילים בתחומם ומרצים מובילים מסגל בית הספר לחינוך, באוניברסיטה העברית בירושלים.

תעודה

לעומדים בהצלחה בדרישות התכנית, תינתן תעודה מטעם בית הספר לחינוך, באוניברסיטה העברית בירושלים. המעוניינים בכך יוכלו לגשת למבחנים חיצוניים מטעם האגודות המקצועיות הבינלאומיות הרלבנטיות בתחום.

גמולים לעובדי הוראה ושנת שבתון

ההכרה לגמול השתלמות, פיתוח מקצועי ב"אופק חדש" וכן, מימון קרנות ההשתלמות - בהתאם להנחיות משרד החינוך. על עובד ההוראה המתקבל לתכנית להסדיר את הגמולים על בסיס אישי מול משרד החינוך. על עובדי הוראה בשבתון להסדיר את התשלום לאוניברסיטה העברית ולדאוג לקבלת החזר של כספי השבתון מקרנות ההשתלמות.

הערות

- פתיחת התכנית מותנית במספר הנרשמים

- מספר המקומות מוגבל. ההרשמה בתוקף עד להשלמת מכסת המשתתפים בתכנית.

- התכנית נתונה לשינויים.

- המשתלמים ידרשו לרכוש חומרי למידה על פי בקשת התוכנית.

טופס הגשת מועמדות לימודי ניתוח התנהגות יישומי - מחזור י' - תשפ"ה

טופס תשלום לימודי ניתוח התנהגות יישומי מחזור י' תשפ"ה שנה ראשונה

טופס תשלום לימודי ניתוח התנהגות יישומי מחזור ט' תשפ"ה שנה שנייה

לפרטים, שאלות ולהרשמה

פנו אלינו לטלי הראל, במזכירות המחלקה: טלפון 02-5880128/ 02-5882036 | דוא"ל talh@savion.huji.ac.il 

וגם לדוא"ל: hishtalmuyot@savion.huji.ac.il .